• nb

USUS-partnere i unikt samarbeid om Ra-mat

Øyhopping med matopplevelser i Raet nasjonalpark – Ra-mat. Det er et av målene for spennende samarbeidsprosjekt mellom USUS-bedrifter som har funnet hverandre i #SpisSørlandet.

TVEDESTRAND/ARENDAL: - Vi vil arrangere guidede turer med båt i nasjonalparken. Gjestene kan være med til Bjellandstrand, overnatte der, høste grønnsaker, dra til Sandøya og få dem servert sammen med pølsene der, og overnatte på Sandøya, skisserer Linn Zwilgmeyer (bildet til høyre) som eksempel.

Hun driver bedriften Linns Lysstøperi på Sandøya i Tvedestrand kommune. Mannen hennes, Ragnvald Zwilgmeyer, driver Ragnvalds Pølsemakeri. Bedriftene er selvsagt USUS-partnere (les presentasjon på usus.no)

Satser på lokalmat i Raet nasjonalpark

Nå har Zwilgmeyer-bedriftene på Sandøya innledet et spennende matsamarbeid med en annen USUS-partner, Bjellandstrand gård (bildet øverst) på Tromøy i Arendal kommune.

De går sammen om å markedsføre produkter under det fengende navnet Ramat. Og det dreier seg altså om lokalmat tilknyttet Raet nasjonalpark, Sørlandets første nasjonalpark. Parken strekker seg langs kysten fra Grimstad via Arendal til Tvedestrand.

Bjellandstrand gård på Tromøy eies og drives av Unni og Jon Ramsvatn. Bjellandstrand har blant annet både selskapslokale, sommerkafé og terapihage.

- USUS har betydd enormt mye

Bakgrunnen for samarbeidet om Ramat er USUS-samlingen på Bjellandstrand gård 12.-13. september i år. Da var det kickoff-workshop for USUS-partnerne som er med i #SpisSørlandet, prosjektet som skal gjøre Sørlandet til ledende matdestinasjon, et sted gjestene reiser til for matens skyld.

Det var på denne matsamlingen Sandøya-bedriftene og Bjellandstrand gård fant tonen med hverandre og startet planlegging og samarbeid.

- Vi har veldig tro på samarbeidet. Vi har fått god kjemi med Bjellandstrand. Og vi har jo truffet hverandre gjennom USUS. USUS og #SpisSørlandet, vi kan ikke få skrytt nok av det. Det har betydd enormt mye for oss, med nettverk og tilbakemeldinger. Kjempebra, sier Linn Zwilgmeyer.

Det er meningen å kjøre i gang opplevelsespakker med innbakt Ramat sesongen 2018. Aktivitetsbedriften Wannado på Tromøy i Arendal skal sette i drift en båt de også kan frakte gjester i, og Ramat-bedriftene håper å kunne benytte seg av denne båten.

- Det er et stykke fram til vi er der. Vi skal finne konseptene, teste det ut og få logistikken til å funke. Men vi har veldig tro på prosjektet, understreker Zwilgmeyer.

Vil ha med flere i Ramat-satsingen

Zwilgmeyer og Ramsvatn vil gjerne utvide prosjektet med flere samarbeidspartnere:

- Vi tenker at dette prosjektet er kjempekult, men vi må ha med flere. Det holder ikke med bare Tromøy og Sandøya. Vi må ha med andre produsenter også. Neste steg er å kartlegge hvem vi kjenner og kunne tenke oss å samarbeide med, sier Linn Zwilgmeyer.

For eksempel er USUS-partner Hjemme hos Wenche også lokalisert i Raet nasjonalpark. Visit Sørlandet har skrevet en stor artikkel om at Wenche Bakke oppfordrer til å «spise Raet»

- Vi må ha med andre typer aktører – fisk, skalldyr … Vi må se for oss hele året. På samlingen med #SpisSørlandet var det snakk om å delegere flere oppgaver til medlemmene. Kanskje dette kan være et underprosjekt, så vi har noen rundt oss å støtte seg på, sier Zwilgmeyer.

Effektiv markedsføring av Raet

Hun begrunner samarbeidsprosjektet om Ramat slik:

- Vi ser markedsmuligheter i dette. En side er å styrke våre egne merkevarer; at å være en del av det skaper blest om våre egne bedrifter og produkter. En annen side er at man kan lage nye sesonger. Kanskje vi ikke skal ha så mange pakketurer i juli, når vi har nok med produksjon og leveranser. Men vi ser at vi kan utnytte skuldersesongene mye bedre. For eksempel når det gjelder grønnsakene, som jo har høysesong tidlig høst.

Ramat-prosjektet skal også utnytte mulighetene i Raet nasjonalpark bedre.

- Vi tenker at dette er et godt bidrag til å skape entusiasme rundt nasjonalparken. Vi må gjøre noe mer ut av Raet nasjonalpark. Vi er opptatt av dette begge to, som ligger midt i området. Vi vil sette kysten vår på kartet. Vi trenger å få opp øynene for hvilke muligheter vi har i Raet. Ikke bare mat, men turisme generelt i nasjonalparken, sier Zwilgmeyer.

- Vi vil skape unike opplevelser

Unni Ramsvatn (bildet til høyre) på Bjellandstrand gård er også begeistret for samarbeidet med Linn Zwilgmeyer på Sandøya:

- Det handler veldig om at man blir bedre når man jobber i nettverk med andre. Man får flere ideer. Og de er dyktige der ute. De har fått til mye, og det er absolutt noe man lett kan la seg inspirere av. Det er gøy å samarbeide med andre, og det kan gi større muligheter her, litt utenfor bykjernen, sier Ramsvatn.

- Vi har mange felles interesseområder. Vi har diskutert eksempler på hva som er mulig med produkter. Vi kan altså frakte gjester sjøveien. Vi vil ta med folk som har ferien her, eller arrangere seminar med folk som har lyst til å se mer av nasjonalparken og øyene. Vi vil skape unike opplevelser. Det blir en form for øyhopping med mat og opplevelser, forklarer Ramsvatn.

Vil smi mens lokalmaten er varm

Hun har også stor tro på markedsmulighetene i Ramat:

- Det er in i tida med lokalmat og lokale produkter. Når det gjelder mat, er det så viktig at du får en unik historie. Når det vi dyrker på eiendommen vår midt i Raet, blir fraktet ut til Sandøya, det kan vi absolutt lage gode produkter og gode historier av, sier Unni Ramsvatn.

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative