• nb
  • Home
  • #SpisSørlandet
  • Arrangerer tang-festival sammen i sommer: Lindesnes fyr og Odderøya museumshavn i unikt USUS-samarbeid

Arrangerer tang-festival sammen i sommer: Lindesnes fyr og Odderøya museumshavn i unikt USUS-samarbeid

Lindesnes fyr og Odderøya museumshavn fant hverandre på Vinterkonferansen i USUS 2018. I juni arrangerer de tredagers tangfestival sammen. 

- Dette er jo egentlig frukter av en workshop på Vinterkonferansen i USUS på Fevik i år, opplyser museumsvert Susanne Andersen om arrangementet Seaweed Festival 2018.

Det dreier seg altså om Sørlandets egen tangfestival, og den blir arrangert i Kristiansand og Lindesnes første helga i juni i år. Sjekk Facebook-siden til Seaweed Festival 2018

Det blir blant annet matlaging med tapas, tang i hagen og aktiviteter for barn.

Vil kose seg med havets grønnsaker

Slik beskriver arrangørene festivalen på hjemmesiden:

«Odderøya museumshavn og Lindesnes fyr har startet et samarbeid der vi ønsker å sette fokus på havets grønnsaker, nemlig tang og tare. Vi inviterer ledende forskere, kokker, marinbiologer og flere til å vise frem tangens muligheter og bruksområder. Resultatet er en festival som går over tre dager i Kristiansand og Lindesnes. Vi inviterer til foredrag, sanking av tang, matlaging og mye mer. Her er det noe for både store og små.»

Susanne Andersen er museumsvert for Odderøya museumshavn i Kristiansand. Museumshavna tilbyr maritime aktiviteter og spennende barneaktiviteter. Havna er en avdeling av Vest-Agder-museet, som selvsagt er USUS-partner.

På bildet øverst ser du Andersen foran museumshavnas lokaler i Nodeviga. (Foto: Inge T. Dalen)

Tang-erfaring på Lindesnes fyr

Vest-Agder-museet samarbeider om den nyskapende tangfestivalen med en annen fremtredende USUS-partner, Lindesnes fyr.

Bildet under er fra da USUS arrangerte konferanse på Lindesnes fyr for noen år siden. (Artikkelen fortsetter under bildet. Arkivfoto: Inge T. Dalen/USUS)

På Lindesnes fyr er Siri Mathisen en ivrig utforsker av mulighetene tang, tare og alger gir, spesielt i mat og drikke. Mathisen er kvinnen bak ideen om å bruke algen ved navn søl i Havets øl fra Lindesnes brygghus. Lindesnes fyr produserer og selger også sitt eget tangsalt.

Samarbeid på tvers av bedrifter

Susanne Andersen forteller mer om bakgrunnen for tangfestivalen:

- Vi hadde en idemyldring rundt hva vi kan finne på. Noe av det som kom opp ofte var samarbeid på tvers av bedrifter og på tvers av Sørlandet. Det har jo vært mye fokus på det med tang i media. Jeg tenkte da at vi må selvfølgelig ha en tangfestival på Sørlandet. Jeg tok kontakt med Siri Mathisen på samme workshop. «Ja, når skal vi ha det?» svarte hun med en gang.

Dermed hev Andersen og Mathisen seg rundt, og derfor stiger Seaweed Festival 2018 opp av havet allerede i juni i år.

Roser lokale aktører som stiller opp

Susanne Andersen begrunner hvorfor hun har tatt initiativet:

- En egen tangfestival, det må vi ha på Sørlandet. Det er økt fokus på tang og tare, hvorfor vi skal spise det, hvordan det kan brukes, og vi har så mye ekspertise her på Sørlandet. Vi har også lyst til å formidle det til barna og lære dem å forvalte og bruke disse ressursene fra havet.

Museumsverten på Odderøya museumshavn fremhever også betydningen av andre viktige samarbeidspartnere i Seaweed Festival 2018:

- Det er masse lokale aktører som stiller opp, som Reinhartsen, Kristiansand Dykkerklubb, Jentan på Båly ... Denne festivalen er kun mulig fordi engasjerte folk vil at det skal bli noe bra ut av det.

Vil trekke utenlandske turister

Susanne Andersen synes det er spennende å lage en festival med aktiviteter på to ulike geografiske steder – Kristiansand og Lindesnes.

- Workshopen vi var på i USUS, handlet om internasjonalisering. Noe av tanken er at i fremtiden skal denne tangfestivalen bli en nisjeting som er unikt for Sørlandet, slik at folk vil reise fra andre land for å delta på festivalen. Hvis folk reiser fra Italia for å komme på ferie, er det ikke så langt til Lindesnes. Vi vil knytte ting sammen, slik at turistene får sett mer, forklarer Andersen.

Forsker, gartner og tangtapas

Seaweed Festival arrangeres altså over tre dager, fra 1. til 3. juni 2018.

Fredag 1. juni begynner festivalen med foredragskveld i Odderøya museumshavn. Da er det fagfolkene som skal øse av kunnskapene sine om havets vekster.

Forsker Arne Duinker kommer fra Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) for å orientere om mulighetene når det gjelder å spise tang, tare og alger.

Gartner Morten Bragdø fra Kristiansand skal fortelle hvordan tang og tare kan brukes til gjødsel i hagen. Siri Mathisen skal fortelle om algene på sydspissen. Og det blir servering av spennende tangtapas på festivalen.

Matkurs og algevandring

Lørdag 2. juni skjer det på Lindesnes fyr. Det blir matkurs for påmeldte, med algesanking og produksjon av både tangpesto og tangknekkebrød, pluss steking av tangchips over bål.

Lene Fjeldskår fra fiskebedriften Jentan på Båly skal kokkelere. Det blir algevandring med forsker Arne Duinker. Og museumsbutikken på fyret skal presentere tang-produkter og bøker om emnet.

Tangfestival på Turist i egen by

Søndag 3. juni blir Seaweed Festival arrangert i Odderøya museumshavn i Nodeviga.

Tangfestivalen er beleilig lagt til samme dag som det arrangeres Turist i egen by igjen. Turist i egen by er et samarbeidsprosjekt mellom USUS og Kristiansand kommune. Dagen gir muligheter for gratis inngang på flere museer og andre turistaktiviteter og -institusjoner.

I Odderøya museumshavn dukker Kristiansand Dykkerklubb opp – bokstavelig talt – for å vise fram tang og tare de finner. Forsker Arne Duinker skal steike tangchips over bålgryta. Gartner Bragdø skal vise hvordan du kan bruke tang og tare i hagen. Lindesnes fyr skal lage tangsalt. Og Susanne Andersen lover flere morsomme aktiviteter i museumshavna på Turist i egen by-dagen.

Fornøyd med større arrangement

Siri Mathisen på Lindesnes fyr forteller til usus.no at hun i seks år har vært med på å arrangerte «Havets dag» på Lindesnes. Det er et familiearrangement med fokus på algene i «fyrhagen under vann».

Mathisen er veldig fornøyd med det hun kaller en utvidelse av arrangementet til Sørlandets første Seaweed Festival i samarbeid med Vest-Agder-museet i Kristiansand.

- Vil vi gjerne samhandle med andre for å få større synlighet og gjøre temaet tilgjengelig for flere. Det er jo det vi vil, vi som jobber i formidlingsbransjen; vi vil nå ut til flest mulig, sier Siri Mathisen.

Spor fra din side.

Kommentarer (1)

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative