Pressetur for rundt 30 internasjonale journalister til Under

Som følge av åpningen av undervannsrestauranten Under ble rundt 30 internasjonale journalister invitert til restauranten og Sørlandet. Presseturen ble gjennomført i samarbeid med Innovasjon Norge, Under, Snøhetta, USUS og aktørene, hvor alle bidro til tre fantastiske dager og vi fikk vist frem noe av det beste på Sørlandet.
Under pressetur Under pressetur

Det var ikke hvilken som helst presse som fikk innbydelse fra Innovasjon Norge til denne turen, kun få utvalgte store medier med svært faglig tynge fra hele ni forskjellige nasjoner. Mediene var representert fra USA, Spania, Italia, UK, Russland, Frankrike, Tyskland, Danmark og Nederland.

Journalistene som var med oss på turen er valgt ut av Innovasjon Norge og kommer fra magasiner og aviser hvor leserne er interessert i mat, kunst og kultur. 

Journalistene fikk velge mellom fire forskjellige program, hvor hvert program skulle ha et tema. Innovasjon Norge la føringen for temaene og vi skulle legge opp programmet etter dette.

Nydelig tur i Blindleia i rib, her fra Saltholmen fyr.
Nydelig tur i Blindleia i rib, her fra Saltholmen fyr.

Kystkultur – Turen gikk i ribb organisert av Hos oss i Blindleia, med guidet tur av Lillesand Explorer som  tok dem i land på Saltholmen fyr, videre til uthavnen Brekkestø og tilbake til Lillesand. Beate Topfer tok dem i mot på hotellet og middagen ble servert på historiske Lillesand Hotel Norge. Denne gruppen overnattet på Scandic Kristiansand Bystranda plassert på stranda og med utsikt til havet.

Journalister fikk oppleve skjærgården og Ny-Hellesund
Journalister fikk oppleve skjærgården og Ny-Hellesund

Kunst og kultur – Turen gikk med Høllen båtruter til Ny-Hellesund, der ventet Hanne Bentsen og Per Fronth på Verftet som fortalte om sin kunst, Ny-Hellesund kunst, fredsprisen til Barack Obama, Ny-Hellesund 11. september. Nor som rørte dem dypt. Gjestene ble tatt videre til Det Privilegerte Kongelige Gjestgiveri, hvor Berit og Kjetil var vertskap. Her ble det servert fiskesuppe fra Reinharten i de gamle stuene. Lokalhistoriker Jostein Andreassen fortalte om Ny-Hellesund.

Ny-Hellesund ble nøye vurdert pga vårt nyoppstartede prosjekt Vel i Havn som er et samarbeid mellom USUS og Fylkeskommunene. Prosjektet er del av den større regionale satsingen «Uthavner i verdensklasse», med mål om å få sørlandske uthavner inn på Unescos verdensarvliste. Denne gruppen overnattet på Thon Hotel Parken som setter stor fokus på kunst.

Pressetur til vakre Boen gård
Pressetur til vakre Boen gård

Matopplevelser med lokalmat i fokus – Ei gruppe fikk oppleve elegante Boen Gård og ble servert en gastronomisk tasting menu satt sammen av  kjøkkensjef Tomasz Rochon og sommelier Dagfinn Galdal. Overnattingen var på Clarion Hotel Ernst hvor Stine Martinsen fortalte om historien til hotellet og at eieren av Boen gård tidligere også eide hotellet.

Valg av stedet henger sammen med vårt prosjekt om å løfte Sørlandet som matdestinasjon gjennom Spis Sørlandet. Kjøkkensjef på Under Nicolay Ellitsgaard har tidligere vært ansatt på Boen Gård/Måltid. 

Adventure Norway
Adventure Norway

Bærekraft – Denne gruppen ble tatt med til Adventure Norway i Marnardal, her ventet Ewen Martin med familien som vertskap og guider. Her fikk gruppen en tur i kano og en tur gjennom skogen, etterfulgt av servering av lokalmat i ei grillhytte med bål.

Denne turen hadde fokus på bærekraft og bærekraftig turisme hvor Helga Sandnes holdt en presentasjon om Lindesnes regionen som har fått status som bærekraftig reisemål. Noe som også er viktig for å løfte frem Lindesnes regionen med tanke på Under som reisemål.

Gruppen fikk varmen i seg Hos Naboen i Kristiansand, hvor Ivar Brevik og Espen Albert fortalte historier  fra et av Norges eldste bakeri og at Roald Amundsen fikk skipskavriger fra Dampbageriet til sine ekspedisjoner. Hos Naboen serverte viltburger fra Fjellgarden Hovden. Gruppen overnattet på Caledonien.

Hele programmet var nøye planlagt i forhold til de temaene vi måtte forholde oss til.

Reinhartsen serverte journalistene mat av ypperste klasse på Fiskebrygga
Reinhartsen serverte journalistene mat av ypperste klasse på Fiskebrygga.

Smak av Sørlandet, kunst og kultur

Besøket ble alt annet enn avslapping og rolig Sørlandsferie for de inviterte journalistene, dag nummer tre startet med presentasjon på Fiskebrygga av Reidar Fredriksen. Her ble det satt frem de lekreste retter fra den lokale fiskehandleren, før vi gikk videre til Kunstsiloen. Reidar Fuglestad presenterte planene og vi fikk lov til å komme til topps i Kunstsiloen og se på utsikten. Skisser for planene ble vist og de ble meget imponerte. 

Videre gikk vil til Kilden Teater og Konserthus hvor vi fikk høre 30 minutter av operaen Lucia fremført av Eir Inderhaug. Hele turen ble avsluttet med deilig lunsj med mat fra Reinhartsen i Kildens restaurant Frihavn. 

Journalister fra eksklusive magasiner var invitert til presseturen

  • Sueddeutsche Zeitung – stor avis i Syd Tyskland, skriver mye om mat og arkitektur.
  • Baunetz.de,  6 Grad Ost – Tysklands ledende online platform for arkitektur og ferieplanlegging
  • Deutsche Bahn, Foodie Magazin (ombordmagasin på tyske jernbane)
  • Yourlittleblackbook.nl – Nederlandsk blogger som skriver om design.
  • MILK Decoration – Skriver om interiør og designYonder.fr – Skriver om inspirasjonsreiser
  • Journal-du-design.fr – Skriver om design
  • Discovery magazine Russland – skriver om eksklusive reiser for russere.
  • National Geographic Traveler Russia and nat-geo.ru – største reisemagasin i Russland
  • L’Officiel Voyage Magazine  – Fransk magasin som skriver om eksklusive reiser
  • Romanenko Tatiana Blogger/Influenser fra Russland – lager stort reisemagasin.
  • Politiken – Danmark avis med reisefokus
  • Cook_Inc – Italiensk matmagasin, skriver mye om eksklusive matopplevelser. 
  • JustLuxe.com, Taste of Life, Pursuitist.com – Amerikansk journalist som skriver om luksus reiser og eksklusive opplevelser til et meget high end publikum.
  • The Guardian og National geographic – freelance som skriver om eksklusive reiser for et marked i UK.
  • GQ – Type Vi menn-magasin i Italia, skriver for den typiske velstående rundt Milano-området. 
  • El Comidillas / El Español – spansk matmagasin/reiselivsmagasin
  • Marie Claire – spansk high end motemagasin som skriver om mote, mat, kunst og arkitektur
  • Arquitectura Viva – spansk magasin som skriver om arkitektur
  • Room Diseño / Viajes National Geographic – kunst, arkitektur og design
  • Sobremesa – spansk matmagasin
  • Financial Times – journalist en som har spesialisert seg på bærekraft.
  • Selinalauk.de – blogger om arkitektur 

Oppmerksomheten rundt Under har vært enorm og hele verdenspressen publiserer artikler om Sørlandets og Norges nye attraksjon. 

Derfor inviterer vi presse til Sørlandet

Vi vet at artikler i høyt respekterte magasiner med god informasjon samt lekre delikate bilder fra Sørlandet skaper reiselyst og gir en vanvittig god eksponering av landsdelen.

Her er noen av resultatene fra vår pressetur, flere kommer etterhvert som de publiseres

Zu Besuch bei den Fischen Unterwasserrestaurant von Snøhetta in Norwegen

Se de vilde billeder: Verdens største restaurant under vandet er netop åbnet med dansk kok

The wonder of Under — Norway’s new sub-sea restaurant

Boen Gaard: An Accidental Journey To An Enchanted Norwegian Sanctuary

Underworld: My Journey To Under, Europe’s First Underwater Restaurant

F&S ÉTAIT CETTE SEMAINE EN NORVÈGE POUR DÉCOUVRIR UNDER, LE PREMIER RESTAURANT GASTRONOMIQUE SOUS-MARIN EN EUROPE

NORVÈGE : UNDER, LE PREMIER RESTAURANT SOUS-MARIN D’EUROPE, OUVRE SES PORTES

Restaurant UNDER en Norvège, (presque) 20 000 lieux sous la mer

Todo sobre Under, el primer restaurante submarina de Europa

Funfeinhalb Meter unter dem Meer

Zu besuch bei den fischen 

 

I tillegg til artikler som har blitt produsert, har de fleste journalistene delt bilder, video og stories i sosiale medier som også har hatt en god reach.

View this post on Instagram

[Werbung/ Pressereise] the main reason why i visited Southern Norway was to see the new underwater restaurant ‚Under‘ which opened it doors on March 20th. An architectural masterpiece by @snøhetta #underlindesnes #visitnorway

A post shared by Selina Lauck (@selina.lauck) on

Jutta Ingala Instagram

Antonio J. Luna National Geographic 

Elena Rojo Elespanol

Sobremesa (s 22-23)  Artikkel i Sobremesa, det største gastronomi magasinet i Spania.