• nb

Stjernekokk skal heve Boen gård til nye høyder

 

* Inviterer lokale matprodusenter til samarbeid
* Vil øke aktiviteten på hverdager

Han har vunnet gull i Bocuse d’Or. Nå skal Charles Tjessem foredle Boen gård.

KRISTIANSAND: - For Boen gård betyr det vanvittig mye å ha fått Charles Tjessem hit, erklærer Dagfinn Galdal (til høyre på bildet), hovmester på Boen gård.

- Det er et reelt paradigmeskifte. Vi er utrolig stolte, men veldig ydmyke, over å få en mann som Charles Tjessem til å komme her og dele visjonene han har. Det er ikke bare Boen som får Charles Tjessem – det er Sørlandet som får ham, sier Galdal fornøyd.

Video: Charles Tjessem om Boen går og Dagfinn Galdal om Charles Tjessem
(Artikkelen fortsetter under videoen)

Verdensmester i kokkekunst

Boen gård – USUS-partner, selvsagt – har altså klart å hente inn Charles Tjessem som kjøkkensjef.

Boen arrangerer både selskaper, konferanser, eventer og andre arrangementer på den staselige lystgården i Tveit i Kristiansand kommune. Matservering av høy klasse skal være et kjennetegn for storgården med hovedhus fra 1813.

Tjessem har overtatt etter Nicolai Ellitsgaard Pedersen, som nå er blitt kjøkkensjef på den nye undervannsrestauranten i regi av USUS-partner Lindesnes havhotell og familien Ubostad.

Tjessem er tidligere blitt kåret til både Årets kjøkkensjef og Årets kokk. Og så har han altså gått helt til topps, med gull i selveste Bocuse d’Or. Det dreier seg om det prestisjefylte uoffisielle VM i fransk kokkekunst i Lyon i Frankrike, stiftet av kokkelegenden Paul Bocuse.

- Boen gård er unik

Charles Tjessem er fornøyd med sin nye arbeidsplass. Han forteller litt om hvorfor han endte opp akkurat der:

- Boen gård er jo en perle. Utgangspunktet er at familien min og jeg har reist omkring i Norge og ofte besøkt unike hoteller og overnattingssteder. Vi vil finne det unike. Og da har Boen gård vært en greie. Så har vi kommet i kontakt med hverandre, forklarer Tjessem.

Han utdyper slik:

- Det er spennende å se hva jeg kan gjøre på sånne steder som dette. Dette har sjarm. Det er unikt. Du klarer ikke å gjenskape dette i noe nybygg. Det gjør at jeg har lyst til å være med. Dagfinn og gårdeier Johan har også fremtidsplaner for utvikling.

Johan Olsen, som Tjessem viser til, er representant for de tre familiene som eier Boen gård. Olsen er bedriftens kontaktperson i klyngen, og har meldt Boen gård inn i USUS.

Inviterer matprodusenter til samarbeid

Charles Tjessem og Dagfinn Galdal er veldig åpne for samarbeid med lokale produsenter av mat og drikke.

- Det gjelder å finne de unike råvarene. Jeg vet det er mange lokalmatprodusenter her, men det er så nytt for meg ennå. Jeg vil komme i kontakt med produsenter og gjerne ha et samarbeid. Jeg kaller det ikke leverandør, men samarbeidspartner, sier Tjessem.

Han inviterer produsentene til å stikke innom Boen gård.

- Vi vil gjerne at de skal komme med vareprøver og besøke oss. De har en særegenhet og kunnskap om produkter. De må komme og fortelle om seg selv. Vi har en veldig passion for gården. De må ha den samme passionen. Hvis de brenner for produktene sine, så fikser vi dette, sier Charles Tjessem.

Tjessem og Galdal nevner Tjamsland gård i Birkenes kommune som et eksempel på aktuelle samarbeidspartnere. Tjamsland produserer blant annet ost.

- Tjamsland bruker de fem kuene sine. Boen har hatt Tjamsland tidligere også. Tjamsland ysteri skal vi absolutt se videre på, sier Tjessem.

Vil videreutvikle #SpisSørlandet

Boen gård har skrevet under på Sørlandsk matmanifest, som er «kontrakten» med USUS-bedriftene som er aktive i satsingen #SpisSørlandet.

- Vi ønsker å bidra; være med på å videreutvikle det. Det er det vi gjør i praksis, forsikrer Dagfinn Galdal.

Han opplyser at Boen gård blant annet produserer eget eplesyltetøy, eplecider og bringebærsyltetøy. Det går en flokk sauer på det ene jordet på gården. Kjøttet av disse dyrene skal Tjessem foredle og servere på herregårdsaftener på Boen i høst.

Og ikke minst vet Boen å benytte seg av laksen som blir tatt i elva rett ved gården. Det er en lang og stolt tradisjon for laksefiske på Boen.

- Villaksen har mye for seg som turisme. Og historien rundt maten er veldig viktig for oss. Den ligger der, og er viktig å ta vare på. Mat skal være kultur, ikke konsum, mener Galdal.

Kongemåltid à la Oscar?

Charles Tjessem varsler fransk matkultur på Boen gård som følge av sin inntreden:

- Jeg er frankofil i forhold til matlaging. Selv om det er lokale råvarer, vil jeg ha en internasjonal tilnærming på det klassiske franske kjøkken. Klassisk mat passer inn i et klassisk hus, erklærer Tjessem.

Galdal supplerer at Tjessems tilnærming vil kle gården veldig godt:

- Når vi går tilbake i historien vår, hadde det franske kjøkken sin glanstid i 1891, da kong Oscar II spiste her. Vi kommer til å utfordre Charles til å se på menyen fra den gang, sier Galdal.

Og antyder altså at et kongemåltid à la Oscar kan bli aktuelt som tilbud til gjestene på Boen gård.

Mer aktivitet på hverdager

Galdal opplyser at han og stjernekokken må legge mye arbeid framover i å øke gjestestrømmen, spesielt på hverdager.

- Gården er i en fantastisk, rivende utvikling. Mange helger er booka opp, og det er bra. Men vi vil komme mer inn på forretningsmarkedet i hverdagen; kurs og konferanse på dagtid og kveldstid, så vi får brukt gården. Vi er veldig avhengig av at de lokale firmaene bruker oss. Jo mer vi blir brukt, jo mer får vi gjort videre, understreker Dagfinn Galdal.

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative