• nb
  • Home
  • Nyheter
  • Nytt museum på Odderøya: Slik blir Vest-Agder-museets nye publikumstrekker

Nytt museum på Odderøya: Slik blir Vest-Agder-museets nye publikumstrekker

Dette spektakulære museet på Odderøya skal øke Vest-Agder-museets publikumstall kraftig. Og bli viktig del av et unikt kulturmiljø som skal markere Kristiansand nasjonalt og internasjonalt.

KRISTIANSAND: - Vi forventer at publikumstallet vil gå vesentlig opp med det nye museet, sier en offensiv John Olsen, direktør for Vest-Agder-museet.

- Museet på Odderøya blir en del av en spennende og spesiell samling som en ikke finner så mange andre steder. Vi håper dette kan vekke interesse og oppmerksomhet utenfor regionen vår, og også utenfor Norge.

Kan stå ferdig i 2022

Olsen snakker om det nye museeet som USUS-partner Vest-Agder-museet (VAM) planlegger i Nodeviga på Odderøya i Kristiansand.

Det dreier seg om det spennende og spektakulære bygget du ser på illustrasjonen øverst. (Illustrasjon: Arkitektkontoret Helen & Hard). Museet skal plasseres like ved VAMs avdeling Odderøya museumshavn.

Les USUS-artikkel: Odderøya museumshavn arrangerer tredagers tangfestival i samarbeid med Lindesnes fyr

Kjernen i nybygget blir en maritim utstilling. Og deler av det nye museet skal faktisk være tilgjengelig for publikum døgnet rundt.

Kostnadene for VAMs nybygg er beregnet til noe over 300 millioner kroner. Men da er det inkludert en svær lagringshall for museet på Mjåvann industriområde.

Hvis det lykkes å få det nye museet inn på statsbudsjettet i 2019, kan nybygget stå ferdig i 2022/23, ifølge John Olsen.

Pyramideaktig båthall

Han forklarer behovet for nye formidlingslokaler slik:

- Den viktigste grunnen er at vi har utrolig mange gjenstander og historier som vi ønsker å fortelle. Dette er ting som er bortgjemt i dag. Vi får ikke vist dem fram fordi vi ikke har lokaler som egner seg til det, verken når det gjelder riktig klima eller i forhold til universell tilrettelegging.

Nybygget blir rundt 3600 kvadratmeter stort, så det gir nye og etterlengtede muligheter.

Olsen opplyser at kjernen i det nye museet i Nodeviga er en maritim utstilling med en stor båthall. Den får en pyramideaktig utforming, og den skal bryte gjennom taket på museet. (Illustrasjon: Arkitektfirmaet Helen & Hard. Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen)

 

Bruker anerkjente kultur-arkitekter

Tre blir hovedmaterialet i bygget. Det blir mye glass, og så skal det brukes blant annet naturstein fra området. Arkitektkontoret Helen & Hard, som har tegnet bygget, står også bak blant annet det prisbelønte biblioteket i Vennesla og kulturhuset Spira i Flekkefjord.

I nybygget skal det også være en by- og regionhistorisk utstilling fra Kristiansand og omegn. Pluss vandreutstillinger og andre tidsbestemte attraksjoner.

På bildet under ser du museet fra en annen vinkel, og i dagslys. (Illustrasjon: Arkitektkontoret Helen & Hard. Artikkelen fortsetter under bildet)

Blir Kristiansands svar på Opera-taket

- Vi har vært opptatt av å få et bygg som på den ene siden er synlig og markert. Det er et bygg du skal se, og som skal lyse opp om kveldene når det er mørkt. Samtidig har bygget utstillingskvaliteter, som at vi har full kontroll på lys og temperatur, opplyser John Olsen.

Fra taket på museet skal du kunne se ned i båthallen. Taket skal også utformes som en attraksjon i seg selv, og publikum har gratis tilgang til det døgnet rundt.

- Det blir et spennende tak som er åpent for publikum, så det blir Kristiansands svar på Opera-taket i Oslo, forteller John Olsen.

På bildet under ser du museet og det spektakulære taket i fugleperspektiv. (Illustrasjon: Arkitektkontoret Helen & Hard. Artikkelen fortsetter under bildet)

Odderøya som kultursentrum i Kristiansand

Olsen forventer at det nye museet blir en publikumstrekker for Vest-Agder-museet:

- Det blir et veldig gøy prosjekt. Vi forventer at publikumstallet vil gå vesentlig opp totalt på Vest-Agder-museet. Det nye museet skal også være en infokanal og fortelle om de andre museene, sier Olsen.

Vest-Agder-museet er «paraply-navnet» for 11 spennende besøksmål, som for eksempel friluftsmuseet på Kongsgård (Kristiansand museum), Setesdalsbanen og Sjølingstad Uldvarefabrik.

Les om alle mulighetene på Vest-Agder-museet

Museumsdirektør John Olsen er også opptatt av mulighetene i et konsentrert kulturmiljø på Odderøya i fremtiden. Kilden teater- og konserthus ligger der i dag. Det samme gjør de mange verkstedene til det aktive kunstnermiljøet lenger inne på halvøya kloss ved Kristiansand sentrum.

Det er planlagt både Kunstsilo og kulturskole, i tillegg til det nye sjøfartsmuseet.

Unikt miljø med potensial i utlandet

Olsen fremhever det samlede tilbudet som unikt:

- Alt dette vil bety et område med mye folk. På Odderøya blir det en spennende og spesiell samling som en ikke finner så mange andre steder. Vi får samlet flere kunst- og kulturinstitusjoner som kan gi et stort, variert og bredt tilbud til publikum innenfor et lite areal, med kort vei fra det ene tilbudet til det andre. Det blir også et spennende kulturmiljø med aktører som vil bygge opp under hverandre og trekke publikum til hverandre.

- Vi håper dette kan vekke interesse og oppmerksomhet utenfor regionen vår,  og også utenfor Norge. Vi ser allerede i dag at flere av de andre avdelingene våre, kanskje spesielt Hestmanden og Kristiansand kanonmuseum, har et internasjonalt nedslagsfelt, og folk kommer langveisfra for å oppleve disse stedene, sier Olsen.

Håper på statsbudsjettet neste år

Nå håper han finansieringen av det nye museet i Nodeviga på Odderøya går i boks.

- Vi håper på statsbudsjettet 2019, og på fylkeskommunen og Kristiansand kommune. Vi krysser fingrene og bretter opp ermene for å få på plass finansiering, så vi kan ha bygget ferdig til 2022 eller -23, sier  museumsdirektør John Olsen ved Vest-Agder-museet.

Det blir også en lys og luftig kafé i det nye museet, slik du ser på bildet under. (Illustrasjon: Arkitektkontoret Helen & Hard)

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative