• nb
  • Home
  • Nyheter
  • Nytt fjes i USUS: Hun blir ny festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad

Nytt fjes i USUS: Hun blir ny festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene i Grimstad

Torborg IglandTorborg Igland (50) overtar ledelsen for Ibsen- og Hamsun-dagene – Sørlandets litteraturfestival - etter Torolf Kroglund.

- Jeg synes det er veldig spennende, og jeg gleder meg veldig. Jeg tenker at litteratur og kultur er en slik arena som kan løfte oss litt, utvide perspektivet, få oss til å tenke annerledes om ting, og stille spørsmål. Litteraturen er viktig, fastslår Torborg Igland (bildet; foto: Asle Jøssang).

50-åringen fra Grimstad overtar formelt som festivalsjef for Ibsen- og Hamsun-dagene, Sørlandets litteraturfestival, 1. juni. Festivalen er selvsagt USUS-partner.

Igland overtar etter Torolf Kroglund, som gir seg etter seks år som festivalsjef. Han skal blant annet vie mer tid til egne skriveprosjekter.

Forfatter og journalist

Torborg Igland er utdannet samfunnsviter fra Universitetet i Oslo (UiO). Hun har også studert arkitektur ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Igland var journalist i 15 år, i Grimstad Adressetidende og Fædrelandsvennen, før hun ble forfatter. Blant annet har hun gitt ut ungdomsbokserien «Beta», som er en fremtidsdystopi.

Hun har også undervist i journalistikk ved Mediehøgskolen Gimlekollen og skrevet litteraturanmeldelser i Fædrelandsvennen.

Tilknyttet festivalen i flere år

Nå blir det 60 prosent stilling med fullt fokus på to av Norges største diktere. Både Henrik Ibsen og Knut Hamsun har tilknytning til Grimstad.

Årets festival arrangeres 1.-4. august 2018. Ifølge festivalens hjemmeside står det på programmet både slampoesi, beatband, forfatterbesøk, utstillinger, litterære samtaler, skrivekurs, forestillinger, litterære byvandringer og mye mer.

Torborg Igland har vært med i styret i festivalen i fire år. Hun har også hatt en liten stilling der hun har jobbet med informasjon og kommunikasjon. Torolf Kroglund har foreslått henne som sin etterfølger, og derfor spurte festivalstyret om hun ville ta jobben.

Vil gjøre festivalen enda solidere

- Jeg vil gjerne ta med meg den journalistiske erfaringen inn i jobben, med samfunnsengasjementet og det politiske. Vi har et ansvar i samfunnet som litteraturfestival, mener Igland.

Men hun har ikke til hensikt å gå inn og revolusjonere arrangementet:

- Torolf har jobbet veldig for å profesjonalisere festivalen. Han har løftet den, og tatt noen store steg i forhold til kvalitet og innhold, som jeg vil bygge videre på. Jeg skal ikke inn og gjøre noen store endringer. Det blir ikke store snuoperasjoner og krappe svinger, lover Igland.

- Jeg vil bygge videre og gjøre Sørlandets litteraturfestival enda mer solid, når det gjelder både inntekter, publikum og innhold, erklærer hun.

Forsterke eierskapet til festivalen

Hun gjør seg disse tankene om hvorfor hun er rett person til jobben:

-Jeg håper og tror jeg har evnene og viljen til å løfte fram noen viktige spørsmål, og evnen til å få folk til å samarbeide. Jeg har noen tanker om hva som er styrkene mine. Jeg går inn i dette med stort engasjement fra flere kanter; både litteraturen og den offentlige samtalen, som er veldig viktig. Jeg har veldig lyst til å engasjere byen enda mer, og feste arrangementet enda mer i byen og regionen. Festivalen skal være noe som flere føler eierskap til og deltar aktivt i. Jeg håper det er min styrke også å få folk engasjert i de tingene jeg ønsker festivalen skal stå for, sier Igland.

Verdifullt å være USUS-partner

Hun har vært med på et par opplegg i regi av USUS, og hun sier dette om nytten av å være med i næringsklyngen:

- Jeg synes det er verdifullt. Det går på å knytte kontakter, samarbeid, og at man får festet festivalen i folks bevissthet. Det er reiselivsaktører rundt omkring på Sørlandet som driver med ting som toucher innpå det vi driver med, og som kan være viktige for å snakke varmt om oss, delta og bidra med kompetanse inn i det vi holder på med.

Roser forgjengeren sin

Igland vil gjerne ha med noe mer ros om avtroppende festivalsjef Torolf Kroglund:

- Det er viktig for å løfte fram den innsatsen som Torolf har gjort. Det er et godt grunnlag å få gå inn på. Han har laget en fin liten festival som har masse kvaliteter, og jeg gleder meg masse til å jobbe med den, sier påtroppende festivalsjef Torborg Igland i Ibsen- og Hamsun-dagene, Sørlandets litteraturfestival.

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative