• nb
  • Home
  • Nyheter
  • Nytt USUS-fjes: Espen Frøysland, ny direktør Lindesnes fyr

Nytt USUS-fjes: Espen Frøysland, ny direktør Lindesnes fyr

Espen Frøysland (45) tiltrer som direktør for USUS-partner Lindesnes fyr 1. mars neste år. Han røper at han er både spent og skremt.

- Jeg går med stor ydmykhet inn i en slik oppgave. Jeg vil ikke gjøre noen revolusjonerende ting. Jeg kommer til et veldig anerkjent anlegg med mange besøkende. Så jeg vil videreutvikle Lindesnes fyr i tråd med de tanker og ideer det jobbes med der, sier Espen Frøysland.

Spesiell interesse for kulturminner

45-åringen er opprinnelig fra Drammen. Han jobber i dag som kultursjef i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Tidligere har han vært kulturkonsulent i Svelvik i Vestfold. Han har også en fortid fra Drammens museum, som guide, tilrettelegger og arrangementsansvarlig.

Frøysland er utdannet i historie, kunsthistorie og etnologi. Han har også spesiell interesse for tekniske og industrielle kulturminner, så han skulle være godt rustet for direktørjobben på fyret.

Utvikle fyret som attraktivt besøksmål

Lindesnes fyr er som kjent fyrmuseum, organisert som en stiftelse. Som Norges eldste fyr med et værhardt nabolag, er det en populær turistattraksjon. Lindesnes fyr er selvsagt USUS-partner.

Lindesnes fyrmuseum er en selveiende stiftelse som har som formål å bevare, vedlikeholde og tilrettelegge Lindesnes fyrstasjon. I tillegg skal stiftelsen utvikle fyret som et attraktivt besøksmål gjennom aktiv kulturformidling knyttet til stiftelsens rolle som nasjonalt museum og Vest-Agders tusenårssted.

Mangfoldig jobb

Direktøren skal blant annet ha overordnet for ekstern og intern drift, strategisk og helhetlig arbeid for å realisere stiftelsens formål, faglig ledelse og utvikling av stiftelsens museumsfaglige virksomhet, pluss koordinering og ledelse av nettverkssamarbeidet i Kystverkmusea og relasjonen til kystverket.

Kystverkmusea, som Lindesnes fyr er en del av, arbeider med historie, kulturminner og kulturarv knyttet til fyr og seilingsmerker, havner, farleder og kanaler, losvirksomhet, moderne trafikkovervåking og miljø- og sikkerhetsberedskap.

- Både spent og skremt

- Jeg synes det er veldig spennende. Dette er jo en type jobb hvor en jobber smalere enn du gjør i kultursjefstilingen i en liten kommune, men mer innenfor et fagfelt. Jeg er samtidig både spent og skremt når det gjelder å gå i gang med en slik type jobb. En bratt læringskurve må jeg sikkert kunne påregne, sier Frøysland.

Han utdyper slik:

- Det som er mest spennende med museet er den møteplassen og turistmålet som gir andre dimensjoner i måten å jobbe på. Vi har mange kjente fyr rundt omkring i Norge. Men Lindesnes fyr er et som alle vet om, fra «71 grader nord» eller som det sydligste punktet. Det er symboltungt. I tillegg er det et fyrtårn, som ikke bare er en bygning, men også symboltungt. Det gir mange muligheter og mye spennende å jobbe med.

Vil få oversikten først

Frøysland peker på at han skal jobbe med en interessant kombinasjon av bevaring, bruk og formidling.

Han sier dette om hva han vil prioritere når han begynner 1. mars til neste år:

-Aller først er det viktig for meg å bli kjent med de som jobber i organisasjonen og de ressursene en har, og det er viktig å bli kjent med både målsettingen og retningen en ønsker. Jeg må få en god innsikt ved å møte medarbeidere og se alle de ulike stedene for å få en forståelse av hvordan ting fungerer. Det er viktig for meg å få full oversikt, konstaterer Espen Frøysland.

Anne Solvang Salvesen er konstituert direktør på Lindesnes fyr fram til Frøysland tiltrer.

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative