• nb

Lanserer «Bamsefars blåbærsyltetøy» på Tyttebærfestivalen

* Dyreparken og Røyland gård med unikt mat-samarbeid
* Røyland gård deltar i spesielt bær-forskningsprosjekt

Bamsefar og Klatremus tar turen fra Hakkebakkeskogen for å innta Røyland gård. På Tyttebærfestivalen 2. september skal Bamsefar lansere sitt eget syltetøy med blåbær fra Røyland.

BIRKENES/KRISTIANSAND: - Dette er veldig spennende, konstaterer en fornøyd Gunnar Sagstuen, daglig leder for Røyland gård på Engesland i Birkenes. (Kona Pernille til venstre. Foto: Heidi Sørvig)

USUS-partner Røyland gård har på gang et spennende samarbeid med en annen fremstående USUS-partner, Dyreparken.

- Det er gøy at store aktører som Dyreparken har lyst til å samarbeide med små aktører som serverer ekte vare med høy kvalitet, som kan gi oss fotfeste i markedet. Det skal de ha all honnør for, sier Sagstuen.

Halvannet års arbeid bærer frukt

Dyreparken og Røyland gård har faktisk jobbet «hemmelig» sammen om prosjektet i halvannet år allerede. Det er spiserisjef Roy Byremo (bildet til høyre) som er Sagstuens nærmeste kompanjong.

Nå skal fruktene av samarbeidet avsløres for allmennheten ved en svært passende anledning: Den Norske Tyttebærfestivalen 2017. Den arrangeres lørdag 2. september i år.

Festivalen har vært arrangert på Røyland gård i flere år på rad. Gunnar Sagstuen og kona Pernille samarbeider med lag og foreninger i bygda om arrangementet. Plukking av tyttebær i nærområdet er et selvsagt innslag.

Bamsefars økologiske syltetøy

En av de store publikumstrekkerne i år blir altså celebert besøk fra selveste Hakkebakkeskogen i Dyreparken. Bamsefar i Lia, Klatremus og andre dyrekjendiser tropper opp på festivalen på Røyland gård.

Da vil både barn og voksne få hilse på heltene fra Thorbjørn Egners frodige fantasi. Og så skal Bamsefar altså lansere et helt nytt syltetøy som får lov til å bære hans stolte navn.

Gunnar Sagstuen opplyser at «Bamsefars blåbærsyltetøy» består av 75 prosent blåbær fra Røyland gård og 25 prosent økologisk rørsukker.

- Vi har i lite sukker, så du kan spise så mye du vil. Vi er stolt av det nye syltetøyet, og vi har tenkt spesielt på barna, sier Sagstuen.

Ekorn-Jensen, hotell og marked

Syltetøyet skal selvsagt serveres på Ekorn-Jensens kafé i Dyreparken.

- Ekorn-Jensen er en Gull-bedrift innen Debio. Dyreparken satser på lokalmat. Dette dreier seg om lokalt håndplukkede bær fra Sørlandet, økologisk godkjent av Debio. Det er veldig stas. Og i den forbindelse vil altså Bamsefar ta med seg noen av sine venner på lanseringen og hilse på noen av de gode bærplukkerne, forteller Sagstuen.

Bamsefar-syltetøyet blir også tilgjengelig på Dyreparkens hoteller, og Røyland gård skal selge det på markeder.

Flere USUS-bedrifter deltar med mat

Det er flere USUS-bedrifter som er involvert i Tyttebærfestivalen på Røyland gård 2. september. Det blir flere matboder med #SpisSørlandet-menyer, altså USUS’ matsatsing. Både Jens Eide, Reinhartsen og Trine på gården stiller med sin beste lokalmat.

Røyland gård serverer selvsagt kaker med tyttebær i. Og gjestene oppfordres til å ta Røylands tyttebærsyltetøy på Eide-pølsa i stedet for ketsjup ...

- Det blir en aldri så liten matfestival også, ja. Det er barn og mat som er i fokus, sier Gunnar Sagstuen.

Søker penger til bærforskning

Røyland gård driver også med andre spennende ting. På Tyttebærfestivalen skal det holdes en presentasjon for en invitert gruppe. Det handler om bærprosjektet NorwegianBerries, som Røyland er invitert med på.

Nå skal Røyland gård og NorwegianBerries faktisk søke om hele 25 millioner kroner til forskning på utnytting av bær i norsk skog. Prosjektet heter «Norwegian berries research and development».

En del av pengene skal brukes på flere matforskningsinstitutter. Men mye av forskningen skal foregå i skogene i Birkenes.

- Røyland gård er invitert med på grunn av satsingen vår på ville bær. Det er ikke så mange i Norge som satser på det. Prosjektet går på utnytting av ville bær i skogen og å få ut ville bær på markedet og selge dem, forklarer Sagstuen.

Han opplyser videre at det skal forskes på økning av produksjon av blåbær i skogen, altså hvordan det kan bli mer bær. Blomstring og pollinering skal kartlegges, hogst og beitedyr vurderes. Prosjektet skal også se på hvordan bærene må behandles for å opprettholde best mulig kvalitet.

Aktuelt med eksport til Tyskland

En del av prosjektet blir å vurdere eksport av bær og bærprodukter til Tyskland.

- Samarbeidspartneren i Berlin har sett behovet for næringsrike norske kvalitetsbær, ikke bare hageblåbær, påpeker Sagstuen.

Han ser videre konsekvenser av forskningsprosjektet:

- Vi skal forske på hvordan tjene penger på blåbær. Hvis vi får det til med blåbær, kan vi bruke det samme systemet på andre bær. Det kan bli like aktuelt med tyttebær. Tusenvis av tonn med bær råtner fordi vi ikke bruker dem. Det er i hvert fall matsvinn.

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative