• nb
  • Home
  • Markedsinnsikt
  • Kristiansand har Norges første og Europa største landstrømanlegg for cruise

Kristiansand har Norges første og Europa største landstrømanlegg for cruise

Kristiansand havn har bygget Europas største landstrømanlegg. Dette vil bli gjort tilgjengelig for cruisebåtene som kommer til Kristiansand havn. Color Lines Superspeed ferge er også på landstrøm, cruise oppkoblingen blir dermed Kristiansands havn tredje landstrømanlegg.

Anlegget er et EU-medfinansiert innovasjons- og demonstrasjonsprosjekt som gjør at selv de største cruiseskipene kan slå av motoren i havn og ta i bruk elektrisk kraft i stedet. Agder Energi Nett bidrar med å legge til rette for strømforsyningen til anlegget.

I en kommentar til USUS sier Kristiansands havnedirektør Halvard Aglen:
- For Kristiansand Havn betyr dette svært mye. Vi har vært en fremoverlent havn i forhold til det grønne skifte. Vi var først ute med landstrøm for ferje, deretter offshore. Vi har idag to rigger liggende på landstrøm, og nå først ute med landstrøm til cruise. Dette er viktig først og fremst med tanke på Kristiansand bys befolkning. Som havn er det selvfølgelig også viktig da dette gjør at vi henger med på utviklingen.

Det spesielle med det nye anlegget er at det kan håndtere cruisemarkedet med riktig spenning og frekvens, samt strøm nok til å fullstendig slå av skipets motorer. Dette er helt unikt i europeisk sammenheng.

Landstrømanlegget som skal testes i 2018 befester Kristiansand havn sin posisjon som landets ledende havn innenfor satsing på landstrøm.

Den totale investeringen på omkring 4 millioner euro, er medfinansiert av EU gjennom deres Innovasjon- og demonstrasjon program Horizon 2020 SME, og er i tråd med EU´s anbefaling om landstrøm i europeiske havner innen 2025.

Den offisielle åpningen er 10. september 2018. Da vil cruiseskipet Regal Princess koble seg til landstrømanlegget som det første cruiseskipet i Norge.

Les mer på www.portofkristiansand.no.

Kristiansand Havn. Foto Line Nygård@Visit Sørlandet.

Kristiansand Havn. Foto: Line Nygård@Visit Sørlandet.

Tagger:, ,

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative