• nb

Sølvgarden tildelt Olavsrosa for glimrende sølv-tradisjon

Sølvgarden hotell og feriesenter i Valle er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa for sølvsmedtradisjonen sin.

- Dette er stor stas. Jeg kjenner ikke til at det er andre lignende bedrifter som har fått dette merket; ingen sølvsmedbedrifter som jeg kjenner til, sier en fornøyd Trygve Rysstad.

Les reportasje i Fædrelandsvennen om Olavsrosa til Sølvgarden (kun for abonnenter)

Han driver Sølvgarden hotell og feriesenter samnmen med kona Inger (bildet til høyre). Sølvgarden ligger på Rysstad i Valle kommune i Setesdal.

Les presentasjon av Sølvgarden som ny partner i USUS

- Skal brukes for alt det er verdt

Sølvgarden – som selvsagt er USUS-partner - har nettopp blitt tildelt retten til å bruke det høythengende kvalitetsmerket Olavsrosa i profilering og markedsføring.

- Vi skal bruke merket for alt det er verdt! Vi skal bruke det i alle sammenhenger, på alt tenkelig brosjyremateriell, på websida og der vi kan. Spesielt i forbindelse med sølvsmedverkstedet og salget. Vi bruker merket for å stoppe turistene og stoppe turistbussene, så de kommer til lunsj på restauranten, forklarer Rysstad.

Særlig høy standard

Det er stiftelsen Norsk Kulturarv som tildeler merket. Ifølge stiftelsen selv skal Olavsrosa (bildet til høyre) vise gjestene vei til enestående opplevelser som er rotfestet i den norske kulturarven.

Kvalitetsmerket blir bare tildelt opplevelser av særlig høy standard, med hensyn til både kulturhistorie og formidling.

- Tegn på at vi driver riktig

Til grunn for tildelingen ligger en vurdering av opplevelsestilbudets kulturhistoriske verdi, og hvordan kulturarven blir ivaretatt og formidlet til publikum.

- Det er jo et bevis på godt kvalitetsarbeid, og et tegn på at vi driver i riktige baner og viderefører tradisjonen på en akseptabel og god måte, konstaterer Trygve Rysstad.

Kvalitetsmerket forplikter. Bedrifter og organisasjoner som er blitt tildelt merket, er underlagt årlig kontroll og rapportering. Retten til å bruke Olavsrosa kan trekkes tilbake om kriteriene ikke blir oppfylt lenger.

Les mer om Olavsrosa på hjemmesiden til Norsk Kulturarv

Eksklusivt kvalitetsmerke

Sølvgarden er i eksklusivt selskap. I Aust-Agder er det bare Sjømannsuitene – Det lille hotel i Risør og dampbåten DS Bjoren som er tildelt Olavsrosa. Det lille hotel er partner i USUS.

I Vest-Agder har Heddan gard (USUS-partner) i Hægebostad og Setesdalsbanen i Vennesla rett til å bruke Olavsrosa. Setesdalsbanen er partner i USUS, som del av Vest-Agder-museet (VAM).

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD MED OLAVSROSA Dette bildet viser sølvsmedverkstedet på Sølvgarden, med både ledelse og ansatte. Foto: Sølvgarden

En slekt av sølvsmeder

Slik lyder begrunnelsen for tildelingen til Sølvgarden:

«Sølvgarden, Rysstad, får Olavsrosa for handlingsboren vidareføring av sylvsmedtradisjonen i Sylvsmia.»

Les om "Sylvsmia" på Sølvgardens hjemmeside

Det betyr at håndlaget, håndverket og tradisjonen er overført fra en generasjon til en annen. Trygve Rysstad er selvsagt utdannet sølvsmed selv, og det er også kona Inger.

Trygves far Olav var anerkjent sølvsmed, og det var også bestefaren Hallvard. Som smed er Trygve Rysstad faktisk åttende generasjon etter Anders Pedersen, stamfar til mange av de mest kjente Rysstad-smedene.

Inger Rysstads slektsrøtter går til Helle i Setesdal, der de store pionerene i sølvsmedvirket kom fra.

Populære suvenirer

Sølvsmedverkstedet Sylvsmia og utsalget av arbeidene fra den er en integrert del av Sølvgarden hotell og feriesenter. Selvsagt er sølvsmedarbeidene populære som suvenirer blant gjestene.

Trygve Rysstad holder tradisjonen ved like med blant annet å lage de gamle søljene som det er produsert tusentalls av i Setesdal gjennom tidene.

Fikk kommunens kulturpris også

Sølvverkstedet på Sølvgarden er i dag en av de største håndverksbedriftene i landsdelen som har spesialisert seg på håndlagd Agder- og Telemark-sølv.

I verkstedet produseres det både bunadssøljer og andre smykker. Til daglig har Sølvgarden fire-seks filigransarbeidere ansatt i verkstedet. Og filigran er altså å lage smykker av tynne metalltråder, små kuler og andre materialer.

Sølvgarden ble forresten tildelt Valle kommunes kulturpris på selveste 17. mai.

- Så det er mange priser, konstaterer Trygve Rysstad på Sølvgarden.

 

 

 

 

 

 

Spor fra din side.

Legg igjen en kommentar

Adresse

v/USUS AS
Ny adresse fra 18.sept-17!
Vestre strandgate 26
(5.etg),
4611 Kristiansand
Org nr: 993 995 282

Kontaktpersoner

Følg oss på Facebook

Sertifisering

Bronze Label of the European Cluster Excellence Initiative